Silná búrka a prietrž mračien napáchali veľké škody

12.06.2009 Prešov

Prešov 12. júna (TASR) – Zaplavené pivnice rodinných domov, nánosy blata na komunikáciách, popadané stromy či strhnuté ploty sú výsledkom silnej búrky, ktorá sa vo štvrtok 11. júna prehnala nad Prešovom a jeho blízkym okolím.
Ako pre TASR potvrdil operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Peter Kubík, v dôsledku búrky zaznamenali od 15. h osem výjazdov.
„Priamo v Prešove sme monitorovali situáciu v časti Šidlovec. Vo Finticiach a Nižnej Šebastovej naši príslušníci pomáhali s odčerpávaním vody zo zaplavených pivníc. Odstraňovali sme aj strom, ktorý padol priamo na motorové vozidlo, \" povedal Kubík. Dodal, že príslušníci HaZZ zasahovali aj v okrese Stará Ľubovňa, kde v dôsledku búrky došlo k uvoľneniu zeminy a nánosy blata zatarasili cestné komunikácie alebo aj upchali kanalizáciu. Odstavenie tunela Branisko podľa Kubíka nesúvisí s následkami prírodného živlu.
Veľké škody napáchala prietrž mračien spojená s krupobitím v obci Lipníky. Podľa starostu obce Jozefa Plančára, búrka zničila verejné osvetlenie. „Zosuv pôdy strhol plot, dlhý 20 metrov a vysoký asi 1,5 metra. V troch domoch máme zatopené pivnice, v záhradkách úplne zničenú úrodu. Nánosy blata boli na miestnych komunikáciách, ale ešte vo večerných hodinách sa nám ich podarilo sprejazdniť, \" dodal Plančár.
 

Vyberte región